Telefon és LED-tévé az ajándéklista élén

Ezekben a napokban pörög fel leginkább a karácsony előtti forgalom a kereskedelemben, a legtöbb üzletben beindult a nagyüzem, a legnépszerűbbek a telekommunikációs eszközök.

Sok családban karácsonyra időzítik a nagyobb értékű elektronikai cikkek beszerzését, s ahogy évek óta, úgy idén is nagyon népszerűek a kártyafüggetlen okostelefonok, azért, mert a szolgáltatók egyre kisebb árengedményt adnak a hűségszerződést vásárló ügyfeleknek. Emellett továbbra is sláger az okostévé, de már nem a kis, 80 centiméteres, hanem a nagyobb, 100-120 centis képátlójú típusokat keresik a leginkább.

Sok magyar családban karácsonyra időzítik a nagyobb értékű elektronikai cikkek vásárlását. Idén a LED tévé az egyik sláger (Fotó: Mártonfai Dénes)

– A karácsony kiemelt időszak a Tescónál is, hiszen ebben a két hónapban realizáljuk az éves forgalmunk ötödét – nyilatkozta lapunknak Szabó Balázs, a szekszárdi hipermarket áruház-igazgatója. – Abszolút érezhető a vásárlási láz az áruházakban. A műszaki cikkek nagyon keresettek: főleg a tévéket, tableteket, okostelefonokat keresik a vásárlók. Egy HD vagy LED tévé például 20 hónapos hitelkonstrukcióval, nulla százalékos THM-mel megvásárolható. A mai naptól érezhetően megnő majd a friss áruk iránti kereslet, több hús, zöldség fogy majd, és a tartós élelmiszerekből (liszt, cukor) is nagyobb mennyiségben vásárolnak az emberek. Az utolsó héten főleg azok vásárolnak, akik elfelejtették az ajándékokat, vagy nem fért bele az idejükbe. Ilyenkor a szeszes italok és a kozmetikai termékek fogynak jobban. A háztartási osztályunkon nagyon kelendőek a főzéshez használt edénykészletek és a sütőformák. A gyerekeknek szánt ajándékok közül a Star Wars-os játékokat – annak ellenére, hogy a filmeposz hetedik részének magyarországi bemutatója csütörtök éjjel lesz – nem annyira keresik, a Jégvarázs játékok azonban abszolút kedveltek. Idén ezek mindenképpen slágertermékek, jövőre azonban megint más lesz a divat.

Az egyik nagy műszaki áruházláncnál – ahol az éves forgalom több mint negyedét hozza a karácsony előtti időszak – azt várják, hogy a telekommunikációs eszközöket, a márkás tableteket és a magasabb kategóriás nagy képernyős televíziókat vásárolják a legtöbben.

– Érezhető a forgalmunkon a karácsonyi vásárlási láz. Idén a LED tévé a sláger, de tabletekből és laptopokból is többet adunk el a decemberi időszakban – tájékoztatott Orbán Zoltán, a szekszárdi Mikro Hifi Műszaki Áruház üzletvezetője. – Emellett keresettek még a mosógépek az állami csereprogramnak köszönhetően. Vannak pályázók, akik erre az időszakra tervezték be a vásárlást. A háztartási kisgépek szintén nagyon népszerűek, ezeknek a forgalma is érezhetően megnő az ünnepek előtt. Annak ellenére, hogy csak március óta vagyunk új helyünkön, látva az eddigi forgalmat, úgy gondolom, el fogjuk érni a tavalyi bevételünket. Amit még tapasztalunk, hogy a hitelektől elfordultak a vásárlók, inkább készpénzzel és bankkártyával vásárolnak.

Az utolsó napokban is vásárolunk

A német drogérialánc számtalan újdonsággal készült vásárlóinak, többek között 2015 karácsonyára már nyolc féle motívum közül válogathatnak azok a vásárlók, akik ajándékkártyával kedveskednének szeretteiknek. A cég üzleteiben a karácsonyi csomagok, a női és férfi parfümök, az arckrémek, a dekor- és natúrkozmetikai termékek, valamint az ünnepi díszek és csomagolók a legkeresettebbek, ezek forgalmában 15 százalékos átlagos növekedést várnak tavalyhoz képest. Náluk a karácsony előtti utolsó héten – annak is az utolsó három napján – fordulnak meg a legtöbben.

Jól fogynak a könyvek is decemberben

Az egyik nagy könyvkiadónál már a novemberi forgalom is nagyjából 30 százalékkal magasabb volt, mint az első tíz hónap átlaga, a legerősebb hónap azonban kimagaslóan a december, amikor mintegy négyszeres növekedést várnak. A teljes éves forgalomnak körülbelül negyede zajlik le a karácsony előtti három hétben, a legnagyobb terhelést december 15. és 24. között kapja a bolthálózat. A cégcsoport forgalmának legnagyobb részét a könyvek teszik ki, amelyek közül a gyerekeknek szóló és a szórakoztató irodalmi alkotások, valamint a szakácskönyvek fogynak a legjobban.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Darázstámadás miatt került kórházba egy decsi család
2
Nagy károkat okozott a mai felhőszakadás a megyében
3
Pataki Rita diplomát szerzett Cambridge világhírű egyetemén
4
Őrizetbe vették a rendőrök a halálos baleset okozóját
5
Halálos baleset Fácánkert közelében
Méltatás
Az EYOF az utánpótlás idei legfontosabb eseménye
tánc / 38 perce
Arany minősítést szerzett a németkéri tánccsoport
Balatonberényben, a tizenhetedik Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztiválon lépett fel a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS KÁSLER ANDRÁSNÉ sz. Sebestyén Lídia halálának 15. évfordulójára "Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. A halál nem jelent feledést, és véget, amíg élnek azok, akik szerettek téged." Szeretteid
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOVASI IMRÉNÉ sz. Szakály Ilona faddi lakos 71 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a faddi temetőben. Kérjük, kegyeletüket csak egy szál virággal fejezzék ki. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Köszönetet mondok a bátaszéki Szivárvány Idősek Otthona vezetőségének és minden dolgozójának édesanyám HENÉZI MIHÁLYNÉ odaadó, gondos ápolásáért. Leánya Mendrei Lászlóné
Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk SCHMIDT JÓZSEF Állami Biztosító korábbi dolgozója 2017. július 21-én, életének 80. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. augusztus 4-én, pénteken 11 órakor a szekszárdi alsóvárosi temetőben lesz. Végakaratának megfelelően kérjük, hogy egy szál virággal búcsúztassuk. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Drága emléke szívünkben él!
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, Fáradt tested megpihenni tért. Nyugodj csendesen, legyen békés álmod, találj odafenn örök boldogságot." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy VARGA PÁL nyugalmazott vájár 78 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Szeretett halottunk hamvainak végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Lelki üdvéért gyászmise 2017. július 31-én, hétfőn reggel 7 órakor lesz a bonyhádi Közösségi Házban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MEGGYESI ISTVÁN szekszárdi lakos volt TOTÉV dolgozó 72 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 13 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Felújítás / 2 órája
Megtámasztották az egri minaretet
ott vagyunk / 11 órája
Döntőben a férfi pólósok!
vizes vb – úszás / 12 órája
Eredmények a csütörtöki úszóknál
Szerencsejáték / 13 órája
A kaparós sorsjegyek virágzását éljük
Hanol Erzsébet
megvan a második / 13 órája
Hosszú bronzérmet szerzett
pte-kpvk / 14 órája
Kevesebb hallgatót vettek fel idén a szekszárdi karra
Ihárosi Ibolya