Kínálat volt bőven

2024.02.07. 17:30

Téli hangulat a szekszárdi piacon, sajnos az árak nem lettek olcsóbbak

Az enyhe február kicsalogatta az árusokat is a szekszárdi szerdai piacra. Még messze nem volt akkora a forgalom, mint egy átlagos hétköznapon, de legalább már vásárlókat is lehetett látni a piacon. A hangulat a szép idő ellenére inkább téli volt. Leginkább mézet, sütőtököt, füstölt árut és almát vásároltak a vevők.

Mauthner Ilona

Lassan éledezik a szekszárdi piac, szerdán már több volt - januárhoz képest - a vásárló is, árus is

Fotó: Makovics Kornél

Visszafogott érdeklődés kísérte a szerdai piaci napot, ha nem is sokan, de folyamatosan jöttek-mentek az emberek.

Almából fogy a készlet

A vásárlók azt mondják, megszokott kép ez február első felében. Több kistermelő az állandó helyén almát árult. Mint mondták, fogy a készletük, jó ha áprilisig kitart. Tavaly közepes volt a termés náluk, talán majd az idén szerencsésebbek lesznek. Már megkezdték a gyümölcsfák metszését.

A piacon állandó vásárlóik vannak, új vásárló ritkán van, ők inkább a szupermarketben oldják meg az almavásárlást is. Nem mintha ott olcsóbb és szebb lenne a termék, de ha már úgy is be kell menni venni kenyeret, tejet, akkor a gyümölcsöt is ott veszik meg. A termelő viszont kénytelen az almájával piacozni, mert olyan nyomott árat kínáltak ősszel érte nagy tételben, hogy az ráfizetést hozott volna csak.

Mézből fogyhatna több is 

Mézből is volt választék bőven, hirtelen négy árusító méhészt számoltunk össze. Egy szekszárdi és egy tolnai termelő szinte egymás mellett kínálta különböző kiszerelésben a mézet, virágport. Mindkettőjükhöz visszajárnak a vásárlók, bár az idén a vásárlóból lehetne több is. Van aki a paksi piacra is eljár, ott egy kicsit nagyobb a forgalom, mint Szekszárdon. A kistermelők egyébként negyven kilométeres körzetben kínálhatják a termékeiket kedvezményesen, illetve a fővárosi piacokon. Oda felutazni viszont időben is és anyagiakban is költséges, mondták mind ketten.

A mángold, a csicsóka és a batáta

A csicsókát sokan nem ismerik, pedig a cukorbetegség egyetlen természetes gyógyszere. A zöldség minden része hasznosítható, gumói pedig a krumplit helyettesítik.
A szakirodalom szerint a leggyengébb minőségű földeken is megterem. A gumók igazán nagy értékét a benne található szénhidráttartalma, az átlagosan tizenöt százaléknyi inulin adja. Az inulin, mint probiotikum, a bélflóra baktériumait táplálja. Ebből adódóan a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukor szintjét. Emellett a csicsókagumó igen gazdag rostban, mely fokozza a jóllakottságérzést.

A mángolddal érdemes kísérletezni, mert tápanyagban gazdag, védi a szemet és csökkenti a daganatos betegségek kockázatát. A spenóthoz hasonlóan főzelékként, tésztákhoz is fogyaszthatjuk. A batáta, azaz édesburgonya a neve ellenére semmiféle rokonságban nem áll a burgonyafélék családjával.  Íze leginkább a sütőtökéhez illetve a szelídgesztenyéhez hasonlítható, de nagyon sokféle B- és E-vitamin van benne.

A legyalult tök is kapós

Az egyik árus Sióagárdról jött a szekszárdi piacra, neki is állandó, bérelt helye van. Igazi őstermelőként sütőtököt, csicsókát, mángoldot árult. Mind mondta, kistermelőként azt hozza csak ide, ami otthon nem fogy el. Nagyon szeretik a vásárlók a szürke héjú sütőtököt, amit árul, a nagydobosi fajtát. Édes, gesztenyés sűrűségű. Lefagyasztott félkész termékeket is hoz, így tökfőzeléknek való gyalult tököt, spenótot.

Ami a szezonban nem fogyott el, azt akkor legyalulta és megpróbálja most értékesíteni. A kisgyermekes anyukák is szívesen mennek hozzá vásárolni, mert tudják, hogy vegyszermentesek a portékái. Mint mondta, a tavalyi év nem volt sikeres, kevés volt a gyümölcs, zöldség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!