jelzés

2021.07.23. 18:10

Néma segélykiáltás, ha valaki bajba jutott

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

 

Egy olyan, a nemzetközi porondon feltűnt segítségkérő jelzést szeretne bevezetni a rendőrség a magyar köztudatba, amellyel a valamilyen okból kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak. Ennek részleteiről a megyei főkapitányság sajtószolgálata adott tájékoztatást.

Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják, nem merik vállalni a segítségkérés tényét, ezért az ilyen ügyek a rendőrség előtt többnyire ismeretlenek maradnak. Ha a bántalmazottaknak lehetőségük van egy új eszköz használatára, a néma „segélykiáltásra”, segítő jobbot remélhetnek a társadalomtól, a rendőrségtől.

Aki ilyen néma segítségkérést tapasztal, hívja a 112-t, és lehetőség szerint adja meg a következő információkat a hívásfogadó részére. Ilyen, a bejelentő neve, telefonszáma, hol és hogyan tapasztalta a segélykérést. Ha van róla információ, azt is el kell mondani, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő, amikor jelezett. Fontos, hogy felmerül-e közvetlen életveszély, illetve látja-e még a segélykérőt a telefonáló és ha nem, akkor az illető milyen irányba távozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában