A pandémia nem tett jót

2023.01.10. 07:00

Szétszéledtek a szekszárdi szinglik

A 2023-as év kezdetére már elmondható, hogy szétszéledt az egyedülállók összetartó közössége Szekszárdon. Sajnos a pandémia rossz hatással volt a tagokra, csapatukat teljesen szétzilálta a korlátozás, a kilátástalan helyzet, szinte csak az adományok fogadására volt igény. A klub viszont nem ebből a célból jött létre.

Brunner Mónika

Az online világ vonzóbbá vált a szekszárdi szinglik számára (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Roman Samborskyi

Mint azt korábban megírtuk, tavaly novemberben még a karácsonyra készült a közösség; kirándulásokat, társasjáték- és moziesteket szerveztek a tagok, mára azonban kilátástalanná vált a helyzet.

Mármarosi Melinda, a Baranya-Tolna megyei társkereső iroda vezetője, párkapcsolati szakértő lapunknak elmondta, hogy mostanra már egyértelműen véget értek a szekszárdi Társkereső Klub számára szervezett könyvtári klubfoglalkozások. Az egyébként nagyon jól induló közösségi életre a járvány általi nehézségek, korlátozások is negatív hatással voltak, pedig a klub több évig sikeresen működött a múlt év nyár elejéig. 

A korlátozás utáni újrakezdés már nem volt az igazi, s egyre jobban érezhető volt az emberekre is jellemző mentális kiégés, pesszimizmus, a klubfoglalkozásokon kívül már nem volt igény a közösségi életre, majd egyre inkább szétszéledt a társaság. Mostanra már elmondható, hogy a Tolna megyei társkeresési közösségi élet megszűnt – tette hozzá. 

Az egyedülállók továbbra is keresik a társakat, ám immáron külö-külön, Szekszárdon már nem akarnak közösséghez tartozni. 

Mármarosi Melinda ugyanakkor továbbra sem engedi el a szinglik kezét, akik gyakran a sok probléma, baj miatt úgy érezhetik, hogy talán soha nem találnak rá igazi párjukra. Elmondta, hogy a szingliknek érdemes összegezniük a múlt évet, áttekinteniük, hogy mik azok a fontos dolgok, amelyeket nem sikerült megvalósítaniuk, ezek után pedig döntéseket kell hozniuk a sikeresebb, eredményesebb élet érdekében. 

Hozzátette: lehet új életet kezdeni, ám az mindenki számára egyéni feladat. Fontos napi rutinnak említette a sportot, a fizikai aktivitást, azt, hogy az egyedülálló találjon magának valamilyen hozzá közel álló közösséget, és ha szükséges, változtasson azokon az életterületein, ahol nem érzi jól magát. – A legfontosabb, hogy a társkereső egyedül is érezze jól magát, legyen önálló ember, hogy a leendő társára aztán ne zúdítsa rá a saját életének meg nem oldott problémáit – mondta. 

Hozzátette: sajnos a pozitív változásokhoz szükséges a drasztikus változtatás, elengedni azt a kényelmes állapotot, amelyben azt reméljük, másoktól érkezik majd a csoda. Az életet kézbe kell venni, bármilyen életkorban vagy helyzetben is van az ember. A pandémia miatt az otthonaikba és az online világba szorultak az emberek, ezért egyre kevesebb a személyes kapcsolat, a beszélgetés, pedig az ember társas lény, és akkor tud hatékonyan működni, ha valaki van mellette.

Mármarosi Melinda ismertette, hogy jelenleg Pécsett koncentrálódik az egyedülállók társasági élete, ezért most már oda hívja azokat, akik szeretnének a szingli közösséghez tartozni, klubfoglalkozásokon, kirándulásokon, kulturális eseményeken, túrákon, kvízestéken megismerkedni egymással. A foglalkozásokat korcsoportonkénti bontásban, kétheti rendszerességgel tartja a Pécsi Kulturális Központban, s az ezen kívüli összejöveteleket a közösség igényei szerint, a tagokkal közösen, együtt szervezik, várva az új jelentkezőket is.

Megfontolt döntések 

Hogyan találhatnák meg az egyedülállók a boldogságot ennyi probléma, nehézség között, amit a koronavírus járvány, majd az orosz-ukrán háború okozott mindenki életében? Lehet-e önfeledten nevetni, szórakozni, akár nyilvános bulikon mulatozni? Tudnak-e őszinték lenni egymással az emberek? 

Mármarosi Melinda a Tolna megyei társkereső iroda vezetője, párkapcsolati szakértő ismertette, hogy a háború és a koronavírus okozta társadalmi helyzet mindenkire hatással van, de – bármilyen furcsán is hangzik – arra is lehetőséget ad, hogy az ember átértékeljen bizonyos dolgokat. Például biztos-e, hogy megfelelő módon költi -e el a pénzét, vagy hogy mindenhova autóval kell-e mennie? Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb háborúkban is születtek szerelmek, minden helyzetben lehet társat találni, ám az is igaz, hogy most már jobban meg kell gondolni azt is, hogy az ember kivel barátkozik, valamint, hogy mit ad magából a másiknak. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában