Hajdan

2023.10.23. 08:14

Ma már hangosan ki lehet mondani azt, amit nemrég még gondolni sem volt szabad

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

35 ÉVE dr. Ternák Gábor, az országot irányító politikusokat közéleti fórumra invitáló Szekszárdi Orvosklub vezetője nyilatkozott a Tolna Megyei Népújság 1988. október 22-i számában. Mint azt kijelentette, „ma már hangosan ki lehet mondani azt, amit ezelőtt néhány évvel még gondolni sem volt szabad. Csak attól félek, hogy megmaradunk az »össznemzeti szövegelésnél«. Nincs értelme a fényes és közeli jövőben reménykednünk, most, azonnal kell valamit tennünk.” Mint ismeretes, személy szerint tett is, hiszen másfél év múlva rendszerváltó politikusként tevékenykedett a parlamentben, majd Szaúd-Arábiában katonaorvosként vett részt a szövetséges erők Irak elleni, Kuvait felszabadítását eredményező háborújában.  

35 ÉVE egy fogyasztó arról panaszkodott, hogy egy ideje a Szekszárdi Húsipari Vállalat által gyártott párizsi felvágottban egyre több levegőbuborékot találnak – közölte a Tolna Megyei Népújság 1988. október 26-i száma. A cég termelési igazgatóhelyettese elmondta, hogy a panaszosnak sajnos igaza van, „egy hónapja levegőzárványok vannak az általuk gyártott párizsiban. Ekkor állítottak be ugyanis egy új töltőgépet, aminek a töltés során a vákuumszivattyú segítségével ki kellene szívnia a levegőt a masszából. Ez az új töltőgép pedig nem tud tökéletesen vákuumozni. (...) Amíg pedig a problémát nem tudják megoldani, a boltoktól teljes kártalanítás mellett visszaveszik az ilyen árut és a boltokat is arra kérték, hogy a vásárlókat minden esetben kártalanítsák.”

35 ÉVE  „dr. Esze Tamás történész, kandidátus szülővárosának adományozta élete eddigi tudományos munkássága értékeit, a ritkaságokat tartalmazó könyv- és levéltári gyűjteményét” – írta meg a  Tolna Megyei Népújság 1988. október 21-i száma. „Dr. Esze Tamást itthon és tágabb körben is sokan ismerik, mint egyháztörténeti professzort, tanszékvezető teológiai tanárt, vagy mint a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnokát. (...) A gyűjtemény főképpen a kuruc korral kapcsolatos könyveket, levéltári anyagokat tartalmazza, melyek közül talán a legbecsesebb a II. Rákóczi Ferenc által, a néhai Tarpai Esze Tamásnak adományozott armális, azaz nemesi levél, amihez birtok nem járt.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában