Időközi választások

2024.03.08. 12:00

Tavaly nyáron jött az új törvény

Hiába tűzték ki tavaly július 23-i dátummal az időközi polgármester választást Csikóstőttős községben, a voksolás – mint ismeretes – elmaradt.

Szeri Árpád

Bordács József családtagjaival együtt voksolt Faddon, a 2022-es időközi polgármester választáson (Beküldött fotó)

Történt ez azért, mert éppen július 21-én, pénteken lépett életbe egy új törvény. Ennek rendelkezése szerint a következő általános önkormányzati választásokig nem tartható helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás. Csikóstőttősön az önkormányzat képviseletét és vezetését Pintér Szilárdné alpolgármester látja el.

Hasonló eseteket tekintve, a 2023-as esztendőben, január és június hónap között több alkalommal is élhettek szavazati jogukkal az érintett helybeliek. Azaz dönthettek arról, hogy lemondás, haláleset avagy képviselő-testület feloszlása miatt ki vezesse településüket. Így történt ez január 15-én Iregszemcse, február 5-én Miszla,  június 18-án Nagymányok helyszíneken. Tavalyelőtt, azaz 2022. június 26-án Nagyszokoly, július 3-án Alsónána, július 31-én Mőcsény, szeptember 11-én Fadd, december 11-én pedig Ozora községekben.

Tavaly július vége óta tehát erre – azaz időközi polgármester választásra – már nincs lehetőség. Ebből következően nem történt meg ez a közjogi esemény Bátaapátiban, ahol 2023. május 24-én hunyt el Krachun Szilárd polgármester. A polgármesteri teendőket a múlt év szeptembere óta Ferenczi Sándor alpolgármester látja el. 

A Fővárosi Ítélőtábla 2023. október 17-i döntése alapján Szekszárdon Ács Rezső polgármesteri jogviszonya szűnt meg. Helyét és teendőit ezen a poszton Gyurkovics János alpolgármester vette át. Katona Csaba, Mucsfa polgármestere idén február 8-án mondott le tisztségéről. A településvezetői feladatokat február 9-től Gibuscsák János alpolgármester vállalta. A hogyan tovább kérdése 2024. június 9-én dől el, ekkor tartják ugyanis hazánkban az önkormányzati választásokat.

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában