Felfoghatatlan

2024.04.25. 07:00

Barbár rongálás áldozata lett a felújított Prométheusz park

Alig telt el néhány hónap azóta, hogy hosszú idő után felújították Szekszárd belvárosát, közte a Prométheusz parkot is. A központi területen levő zöldellő területen viszont egyre többen követnek el rongálást. Gyurkovics János, a város alpolgármestere azt kéri a helyiektől, vigyázzanak a közös értékeikre.

Bencze Péter

Barbár rongálás miatt tartottak sajtótájékoztatót Szekszárdon (Fotó: Makovics Kornél)

Tavaly december végén számoltunk be arról, hogy mindösszesen négy hónapnyi kivitelezés után hosszú időt követően teljesen megújult Szekszárd központja. A Zöld Város Programnak köszönhetően 1 milliárd 338 millió forint pályázati forrást költhetett az önkormányzat a beruházás-sorozatra. Az ekkor korszerűsített Prométheusz park viszont egyre gyakrabban esik barbár rongálás áldozatává.

Felkapargatják a bazaltköveket és a medencébe dobják

Szerdán reggel a rongálás helyszínén, a Prométheusz parkban tartott közös sajtótájékoztatót Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere, valamint Hámori Szabolcs, a kivitelezést végző HGT Invest Kft. ügyvezetője. Amint Gyurkovics János elmondta, sajnos nem egyedi esetről van szó: mostanra több, a szökőkút medencéjébe dobált bazaltkoca is jelzi, hogy valakik rendszeresen felszedik a nemrég gondosan lerakott járóalkalmatosságokat. 

A településvezető szerint érthetetlen, hogy ki és miért csinál ilyet, már csak azért is, mert egy-egy ilyen bazaltkövet kivenni a helyéről egyáltalán nem könnyű: a munkások ugyanis úgy rakták le azokat, hogy csak hosszú, a föld kaparásával eltöltött perc után lehet kiemelni a köveket. Gyurkovics János azt mondta, arra kér minden helyit, vigyázzanak jobban a közös értékeikre, hiszen nagyon sokan és sokat vártak arra, hogy a város központja végre megújuljon.

Hámori Szabolcs, a kivitelezést végző cég vezetője arról számolt be portálunknak, hogy a szökőkút és a medence felújítása mintegy 50, míg a szükséges gépészeti munkálatok további 35 millió forintba kerültek. A szakember szerint a kövek vízbe dobálása azért is különösen problémás, mert fennáll annak a veszélye, hogy egy-egy szilánk, vagy apróbb darab bejut a vízforgató rendszerbe, ahol milliós károkat okozhat.

A kivitelező azt is hozzátette, a mostani munkákat még garanciában elvégzik, ez viszont nem mindig lesz így, ezért a szakember szintén arra kérte a város lakóit, figyeljenek oda jobban a belvárosi közös értékeikre.

Máshol is történt már barbár rongálás

A mostani sajnos nem az első eset, hogy kiderül, valakik rongálják a közös értékeket a nemrégiben felújított szekszárdi városközpontban. Legutóbb márciusban számoltunk be arról, hogy a Zöld Város Program keretében kihelyezett virágokat loptak el valakik Szekszárdon, a Kölcsey utca környékéről. Néhány nappal később szintén hasonló eset történt a múzeumnál. Gyurkovics János alplgármester egyébként már akkor felvette a kapcsolatot a helyi rendőrkapitányság vezetőjével, akitől azt kérte, kollégáival fokozottan figyeljenek Szekszárd égen felújított, belvárosi részeire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában