Emléknap

2022.01.19. 19:24

Mészöly-szobor gazdagítja Szekszárdot

Százegy évvel ezelőtt, 1921. január 19-én született Szekszárdon Mészöly Miklós Kossuth-díjas író, költő. Szerdán, születésének évfordulóján a város a Művészetek Házában tartott ünnepségen emlékezett meg róla.

Szepesi László

Adorján Endre szekszárdi szobrászművész és alkotása Fotó: Makovics Kornél

Elsőként Gyurkovics János alpolgármester köszöntötte az immár tizenkilencedik Mészöly-nap résztvevőit, szekszárdiakat, s a jeles napra érkezett írókat, irodalomtörténészeket. Ezt követően Ódor János Gábor, a Mészöly Miklós Egyesület elnökségi tagja felolvasta Szörényi László irodalomtörténész professzornak, az egyesület elnökének köszöntő levelét, ő ugyanis betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepen.

A hagyománynak megfelelően egy könyvbemutató következett, Hernádi Mária – Urbanik Tímea: Szorongatott idill című könyvét ismertették, amely Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós 1955 és1997 közötti levelezéséről szólt. Ezek a Petőfi Irodalmi Múzeumban, letétben lévő levelek tükrözik azt a korszakot is, amelyben mind a négyen a maguk vállalta periférikus helyzetben, az irodalom főfolyamától távol éltek, alkottak.

Kötődött az évfordulóhoz Szigeti László és Németh Gábor: Párbeszédkísérlet című könyv új, bővített kiadásáról folytatott beszélgetés. Ez Mészölynek Nemes Nagy Ágnessel folytatott párbeszéd kísérleteiről szólt, s a polémia során a hallgatóság új ismeretekkel gazdagodott.

Mielőtt a már hagyományos díjakat átadták, bemutatták a Gacsályi József és Pomsár Tamás készítette portréfilmet. Ebben a 2020. évi Mészöly Miklós-díjas, a Nyíregyházán élő Csabai László író beszélt életéről, munkájáról. Gacsályi József elmondta, lélekben egy harmadik alkotója is van a filmnek, a nemrég elhunyt Kis Pál István. A korábbi ilyen filmeknek ő volt a rendezője, s ez is az ő szellemében készült.

Dél felé került sor a hagyományos elismerések átadására. Gyurkovics János alpolgármestertől Dicső Zsolt Szekszárdon élő költő vehette át a város elismerését, a Mészöly emlékplakettet, majd Ódor János, a Mészöly Miklós Egyesület elnökségi tagja átadta a Mészöly Miklós-díjat Bartók Imre írónak.

Felavatták az író szobrát

Nem sokkal dél után az ünnepség a Babits Kulturális Központot és a Művészetek Házát összekötő Agora sétányon folytatódott. Itt, alig száz méterre a gimnáziumtól, ahol Mészöly diákoskodott, felavatták az író mellszobrát, amelyet a Szekszárdon élő szobrászművész, Adorján Endre készített. Az új alkotás leleplezése előtt először Danyi Zoltán, Mészöly Miklós díjas író, költő olvasta fel írását, majd Krasznahorkai László  Kossuth-díjas író visszaemlékezését tolmácsolta Boglári Tamás, színművész. Utóbbi Krasznahorkai és Mészöly első, majd az azt követő sok találkozásáról szólt.

Szörényi László irodalomtörténésznek, a Mészöly Miklós Egyesület elnökének a szobor avatására írt gondolatait pedig az ünnep moderátora, Gödrei Zoltán olvasta fel. Ezt követően Gyurkovics János alpolgármester leleplezte az alkotást, majd a márványoszlopon álló bronz mellszobor elé a város intézményeinek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában