Atlétika

2023.08.08. 08:49

Három vármegyei atléta neve is szerepel a budapesti világbajnoki keretben!

Női 1500 méteren a dombóvári Vindics-Tóth Lili Anna, Férfi maratonfutásban a szedresi Szemerei Levente, távolugrásban pedig a szekszárdi Németh Mátyás képviseli hazánkat az augusztus 19-én kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon.

Berg Sándor

Szemerei Levente (fehér sapkában) augusztus 27-én versenyez

Forrás: Beküldött fotó

Három lépcsőben derült ki, hogy hány fős magyar csapat vesz részt az augusztus 19-én kezdődő budapesti világbajnokságon. Harmincketten szereztek indulási jogot a kvalifikációs lista alapján a világversenyre, a rendező ország jogán pedig 31 megfelelő tudásszinttel rendelkező atlétát nevezhetett a MASZ, melyet a nemzetközi szövetség (WA) jóváhagyott.

Köztük van a dombóvári születésű és nevelésű Vindics-Tóth Lili Anna, aki 1500 méteren áll rajtvonalhoz a világbajnokság nyitónapján. Fazekas Gáspár egykori tanítványa (a 24 éves középtávfutó már a Budapest Honvéd színeiben versenyez) remek szezont fut, a csapat Európa-bajnokságon 4:11,87 percre javította meg legjobbját, amivel hozzájárult a magyar válogatott aranyérméhez a 2. osztályban, a székesfehérvári Gyulai István Memorialon pedig néhány hete egy erős mezőnyben tovább faragott idején (4:11,08 perc).

Vindics-Tóth Lili Anna az augusztus 19-i nyitónapon selejtez a Nemzeti Atlétikai Központban
Forrás: MASZ

Távolugrásban a szekszárdi Németh Mátyásért szoríthatunk, a 2001-es születésű sportoló sem panaszkodhat az idei eredményeire. Júniusban magyar bajnoki ezüstöt, a júliusi U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, néhány napja pedig a csengtúi Nyári Egyetemi Világjátékokon egyéni legjobbjának számító 7,79-cel jutott döntőbe, ahol – 739 centiméterrel – kilencedikként zárt. A versenyszám selejtezőit augusztus 23-án rendezik.

Ahogy arra számítani lehetett, férfi maratonfutásban a Szekszárdi Sportközpont szedresi atlétája, Szemerei Levente képviseli hazánkat a vb-n. A 23 éves futó a középtávról néhány esztendeje tért át a hosszabb távokra, ahol sikert sikerre halmoz. Legutóbb áprilisban a bécsi maratonon nyerte meg a magyar bajnokságot, amivel gyakorlatilag felíratta nevét a világbajnoki listára.

A maraton számot a férfiaknál augusztus 27-én rendezik. A 10 kilométeres pályán négy kört futnak majd az atléták, akiknek összesen nyolcszor kell átfutniuk a Lánchídon és négyszer az Alagúton a Budai vár alatt. Eközben láthatóvá válik a budai panoráma, a pesti rakpart, az Erzsébet tér, az Operaház és a belváros sok-sok büszkesége, tere, műemléke.

„Amit a tíz kilométerbe bele tudtak zsúfolni, azt kihozták belőle. A futóknak is kedvez, hogy kevés a kanyar, a budai alagútnál az emelkedő azonban kicsit nehezítő körülmény. Az útvonal hangulatos, a főváros szép részeit fogja érinteni. Reggel 7 órakor rajtol a mezőny, vagyis a célba érkezés 9 után lesz, ebben az időszakban augusztus végén már elég meleg szokott lenni. Emiatt sem az egyéni vagy országos csúcsokért mennek majd a futók, inkább a helyezés lesz a fontos” – fogalmazott lapunknak korábban Szemerei Levente.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!