Szezonértékelő

2023.12.29. 16:15

A szegedi hetestől az NB I első helyéig – terítéken a Paksi FC őszi teljesítménye

Hosszú utat járt be a Paksi FC, amíg a Szegedtől elszenvedett 7–2-es vereségtől eljutott az OTP Bank Liga őszi első helyéig. Hogy ezt hogyan sikerült elérnie Bognár György együttesének, azt hat pontban próbáltuk összegyűjteni.

Berg Sándor

A Paksi FC húzóembere volt Könyves Norbert, Mezei Szabolcs és Windecker József, akik összesen tizenöt gólt és öt asszisztot jegyeztek ősszel

Fotó: Dömötör Csaba

Régen látott jövés-menés volt tapasztalható a nyári átigazolási időszakban a Paksi FC-nél. Minderre nem azért volt szükség, mert sokáig a dobogóért volt harcban a csapat, és végül a csalódást keltő ötödik pozícióban zárt. Ahogy Bognár György a szezont felvezető interjújában fogalmazott, nem terveztek ekkora játékosmozgást, az élet azonban úgy hozta, hogy kilenc új labdarúgó érkezett és ugyanennyi távozott a Fehérvári útról.

A Paksi FC pozíciói az OTP Bank Liga tabelláján ősszel
Forrás: transfermarkt.de

A felkészülési mérkőzések erre nem cáfoltak rá, hiszen négy győzelem mellett három vereséget szenvedett el a gárda. Hogy hogyan jutott el a szegedi 7–3-as vereségtől az NB I őszi bajnoki elsőségig a Paksi FC, azt hat pontban próbáltuk összegyűjteni.

1. Örök érvényű szabály: végy egy jó kapust
Nagy Gergely és Rácz Gergő távozása után kellett egy megbízható, rutinos kapus Paksra, amit a Budapest Honvéddal az élvonalból kieső Szappanos Péter személyében meg is találtak. A válogatott kerettag kiváló őszön van túl, mind a tizenhét bajnoki mérkőzésen szóhoz jutott, ezek közül ötön gólt sem kapott. Ennél csak a felcsúti Markek Tamás és a fehérvári Tóth Balázs mutatója jobb eggyel, de a 156 NB I-es meccset számláló kapuson kívül csak a kisvárdai Kovács Marcell büszkélkedhet azzal, hogy a szezon első felében büntetőt hárított. A 33 éves paksi hálóőr Dzsudzsák Balázs tizenegyesénél érezte a jó irányt a 13. fordulóban, igaz, csapata azt a mérkőzést így is 1–0-ra elveszítette.

Puskásakademia-Paks
Szappanos Péter öt mérkőzésen nem kapott gólt az ősszel és kivédett egy büntetőt
Fotó: Micheller Szilvia

2. Az egyik leghosszabb veretlenségi sorozat
Augusztus végén 6–1-es vereségbe szaladt bele a Paks a Ferencváros vendégeként, az a pofon azonban nem vitte padlóra a csapatot. A következő négy bajnokijukat egyaránt megnyerték az atomvárosiak a Fehérvár (2–0), a Puskás Akadémia (2–0), a Debrecen (2–0) és a Mezőkövesd ellen (2–1), sőt ehhez hozzáadva a Kecskemét (1–1) és az MTK elleni döntetlent (0–0), valamint a ZTE (5–2) és a Kisvárda elleni sikert (3–1), már nyolc veretlen találkozót számláltak. Ennél hosszabb sorozata csak kétszer volt a zöld-fehéreknek a tizennyolc éve íródó NB I-es történetükben. 

3. Ha vezetést szerzett a Paks, általában nyert is
Tíz alkalommal szerezte meg mérkőzése első gólját a Paks, ezek közül kilencet megnyert, egyet adott döntetlenre (Kecskemét, 1–1). Összesen pedig tizenkétszer jutott előnyhöz a csapat, és csak a Széktói Stadionból nem távozott három ponttal. Fordított esetben már nem ilyen jó a helyzet, ha hátrányba került Bognár György együttese, csupán a Mezőkövesd ellen tudott fordítani (2–1) két döntetlen és három vereség mellett. 

Csernyánszki Norbert (balra), Bognár György és Gévay Zsolt tavasszal sem dőlhetnek hátra
Fotó: Koncz Márton

4. Kiváló hazai mérlegnek örülhettek
A mezőnyben egyedüliként zárta veretlenül az őszt otthon a Paks, amely hét győzelme mellett (köztük a Ferencvárost is legyőzte 3–2-re) csupán az MTK elleni gól nélküli döntetlen rondít bele az összképbe. Ilyen veretlen hazai rajtot legutóbb a 2016/2017-es idényben produkált a PFC, akkor az első tizenhárom bajnokiján 5 győzelem és 8 döntetlen volt a mérlege. A legjobb hazai szereplését az első NB I-es szezonjában érte el az egylet, akkor Lengyel Ferenc irányításával 14 győzelemmel és 1 vereséggel zárt.

5. Többen osztoztak a gólokon
Az elmúlt három szezonban „egyemberes” volt Paks, hiszen előbb Hahn János, majd Ádám Martin, a legutóbbi idényben pedig Varga Barnabás volt az, aki a gólokért felelt elsősorban. A 2022/2023-as kiírásban 26 találattal gólkirályi címet szerző Varga az atomvárosi találatok 45,6 százalékát jegyezte. A házi góllövőlistán most tizenhárom név szerepel, az élen álló Könyves Norbert és Windecker József hat-hat találattal a gólok 18,8-18,8 százalékát tette hozzá. Ez a páros az NB I harmadik legjobb duója a fehérvári Kenan Kodro-Katona Mátyás (18 gól) és a ferencvárosi Varga Barnabás-Lisztes Krisztián kettős után (14 gól). De nemcsak ők nyújtanak kiemelkedő teljesítményt a Duna-partiaknál, de ide vehetjük az MTK-tól nyáron érkező Mezei Szabolcs is, aki három gólnál és öt előkészítésnél tart.

6. Huszonnyolc játékost forgatott Bognár György
Összesen huszonnyolc játékosnak adott több-kevesebb bizalmat Bognár György az ősz folyamán. A legtöbb játékpercet Papp Kristóf töltötte a pályán, aki mind a tizenhét bajnokin ott volt, és 1499 percénél az egész mezőnyt tekintve csak nyolcan voltak többet a gyepen. A középpályás mellett Szappanos Péter (1478 perc) és Kovács Krisztián (1230 perc) szerepelt mindegyik találkozón, de a harmadik legtöbb játékpercet Kinyik Ákos kapta (1440 perc). A védelem oszlopa valószínűleg „kimaxolta” volna az őszt, ha az utolsó találkozót öt sárga lap miatt nem kell kihagynia.

Papp Kristóf valamennyi bajnokin pályára lépett
Fotó: Török Attila

Az ősszel öt játékos, Beke Péter, Kovács Krisztián, Temesvári Attila, Földi Dominik és Szécsi Patrik debütált az élvonalban, utóbbi kettő megfelel a „fiatal szabálynak”. Mint arról Bognár György többször is említést tett, a Paks nem eshet el a központi támogatástól, ennek értelmében tavasszal is beveti majd az U20-as tehetségeket (az említetteken kívül Vas Gábor, Horváth Kevin, Pesti Zoltán és Simon Barnabás kapott bizonyítási lehetőséget ősszel). A kérdés, hogy a kiváló félszezon után eredményességben ez mit jelent majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!