Teol.hu podcast

2023.09.18. 13:00

Saját testükbe zárva érzik magukat az afáziások

Az afázia szerzett nyelvi és kommunikációs zavar, amely az esetek többségében stroke után alakul ki, de létrejöhet baleset, agydaganat, fertőzések és egyéb egészségügyi probléma következtében is.

Wehovszkyné Tóth Tímea

Fuchs Mónika logopédus volt a Teol.hu podcast vendége

Érintettjei a feltett kérdésekre nem tudnak az elvárt módon válaszolni, ők sem képesek kérdezni, megfelelően kommunikálni. Az állapot nem tekinthető állandónak, a pácienseknek mindig van lehetőségük a fejlődésre, tanulásra. Ugyanakkor ennek mértéke és üteme mindig egyéni, függ a sérülés jellegétől, súlyosságától is.

A Teol.hu podcast-adásának vendége, Fuchs Mónika logopédus az afáziás betegek rehabilitációjával, beszédkészségük fejlesztésével foglalkozik. Igyekszik visszaadni az életüket azzal, hogy segít megtanulni újra beszélni. Mint mondja, ez sajnos nem mindig sikerül, mert az afáziát megelőző stroke, vagy fertőzés túl nagy agyi területet érintett. Kiemelten fontosnak tartja, hogy ha bármilyen rendellenességet észlelünk valakin, azonnal hívjuk a mentőket, mert ezzel nem csupán az életét menhetjük meg, de későbbi rehabilitációja is sikeresnek bizonyulhat.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában