Visszatekintés

2021.12.28. 11:30

Megyenapi díj a Balassának – ez történt 2021 szeptemberében

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2021 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül, így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. A sorozat szeptember hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

Fehérvári Tamás, Potápi Árpád János, Filóné Ferencz Ibolya, Süli János és Orbán Attila a Megyenapon Fotó: Ruip Gergő

Az 1699. szeptember elsején nyert pecséthasználat okán Tolna megye minden évben a naptári ősz első napján tartja a Megyenapot. Erről az eseményről számolt be a Tolnai Népújság szeptember 2-i száma. „Ezúttal egy intézmény – de inkább közösség –, mégpedig a Tolna Megyei Balassa János Kórház és dolgozói nyerték el a legrangosabb díjat. A megyei önkormányzat, valamint a megyei nemzetiségi önkormányzatok további kitüntető díjakat is átadtak, mindösszesen kilencet. A rendezvény helyszíne a Bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központ volt, ahol a meghívott polgármestereken és egyéb megyei vezetőkön kívül – az ünnepi műsoron közreműködőként – Reviczky Gábor színművész is megjelent.” 

Ugyanezen lapszám az iskolai évnyitókról is hírt adott. A szeptember 7-i lapszám pedig a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán tartott tanévnyitót ismertette. „Az ide felvett négyszáz új hallgató közül azoknak kezdődött meg ezzel a tanév, akik a szekszárdi campuson tanulnak majd.” Az új hallgatókat dr. Szécsi Gábor professzor, dékán, valamint Potápi Árpád János államtitkár is köszöntötte. 

Műsor a szekszárdi egyetemi kari évnyitón Fotó: Makovics K.

„A PEAC-Pécs együttesét is legyőzte az Atomerőmű KSC Szekszárd az 52. Sió Kupa zárómérkőzésén, ezzel sorozatban ötödször, összességében kilencedszer nyerte meg Európa egyik, ha nem a legtradicionálisabb felkészülési tornáját” – ismertette a szekszárdi kosaras lányok diadalmenetének újabb állomását a szeptember 3-i lapszám. Kapcsolódó, szeptember 24-én megjelent, igazi szenzációt jelentő hír, mely szerint a török Kayseri legyőzése után a csapat feljutott a női Euroliga főtáblájára. 

Az Atomerőmű KSC itthon tartotta a Sió Kupát Fotó: M. K.

Önmagán jóval túlmutató az a sportkategóriához rendelhető tudósítás, mely a szeptember 8-i lapszámban jelent meg. „Egy újabb mérföldkőhöz ért Bonyhád, hiszen átadták a település egyik legjobban várt beruházását, a Városi Sportpályát.” Az ünnepségen Potápi Árpád János méltatta a milliárdos beruházást, majd Süli János miniszter, a Tolna Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke és Sárfalvi Péter helyettes államtitkár is gratulált a bonyhádiaknak a beruházáshoz. A köszöntők végén Filóné Ferencz Ibolya polgármester szólt a helyiekhez.

Pakson székelykaput vehettek birtokukba a helyiek, Tamásiban pedig fából készült szobor emlékeztet Würtz Ádám grafikusművészre, a település nagy szülöttére. Erről a két műtárgyavatásról is beszámolt a szeptember 6-i lapszám. Pakson a nemzeti színű szalagot Süli János miniszter, Bándi Imre, az EMTE elnöke és Szabó Péter polgármester vágta át. 

Süli János, Bándi Imre és Szabó Péter avatta fel a székelykaput

Nagy érdeklődés mellett zajlott le Mőcsényben a XX. TETT-re Kész Nap – olvasható a szeptember 18-i lapszámban. A Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) Tolna megyéből öt, Baranya megyéből három települést foglal magába. 

Krachun Szilárd, a TETT elnöke a TETT-re Kész Napon Fotó: M. K.

A Dunamenti Polgári Egyesület, a Gyulajért Alapítvány és a Paksi Karitász Csoport részesült egyenként mintegy ezer-ezer kilogramm lisztadományban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program jóvoltából – közölte a szeptember 29-i lapszám. 

Potápi Árpád János a lisztadományozáson Fotó: M. K.

Mai világunkat jellemző szenzációval szolgált lapunk szeptember elsején megjelenő száma. Majka és Dundika, azaz Majoros Péter és kedvese, Hajnalka a megyeszékhelyen, a Bodri birtokon tartotta esküvőjét.

Csak távoli felvétel készülhetett Majkáék esküvőjéről Fotó: Dombóvári Tamás / Bors

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában