Március 15. - összefoglaló

2023.03.15. 20:00

A szabadságharcban összefogott a nemzet, ez követendő példa ma is

Vármegyeszerte, ahogy az egész országban, illetve a határon túl is, szinte minden településen ünnepeltek tegnap, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából, A Tolnai Népújság újságírói és fotósai tudósítanak néhány városi rendezvényről.

Munkatársainktól

Jelenet a bonyhádi ünnepi műsorból (Fotó: Makovics K.)

A márciusi ifjak mind Magyarország felemelésén, szabadságán munkálkodtak, ez volt a közös céljuk. Egyebek mellett ezt hangsúlyozta Szekszárdon ünnepi beszédében Görcsös Ákos, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a vármegye székhelyén tartott megemlékezésén. A Szekszárdi Garay János Gimnázium 11. A. osztályos tanulója a közönséget a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében köszöntötte, miután a kedvezőtlen időjárás miatt nem szabadtéren, hanem itt kezdődött – és zömében zajlott le – a rendezvény. A megemlékezést dr. Horváth Kálmán főispán és Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere is megtekintette. Görcsös Ákos beszéde után a Szekszárdi Baka István Általános Iskola tanulói adtak ünnepi műsort, Tisztelet a Hősöknek! címmel.

Ahogy 175 éve ezen a napon, úgy idén sem a szebbik arcát mutatta a tavasz március 15-én. Ez azonban Tolnán sem riasztotta el az ünneplőket az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról való méltó megemlékezéstől. A megszokott szabadtéri helyszín helyett – a zord időjárás miatt – ezúttal a MAG-Házban zajlott a délelőtti tolnai ünnepség, amelyen mintegy százan vettek részt. Elsőként a Mihalovics Zsolt vezette, megyei Prima-díjas Bogyiszlói Zenekar adott csodás műsort. A produkció során az együttes három lány énekessel és két fiú táncossal – Mihalovics tanár úr zeneiskolás és általános iskolás diákjaival – egészült ki. Az ünnepi szónok Appelshoffer Ágnes polgármester volt, beszédének egyik üzenete az volt, hogy csak úgy tudunk méltó örökösei lenni 1848-nak, ha a mai gyermekekkel is megismertetjük a márciusi ifjak szellemiségét.

1848 tavaszi szele ma is itt fúj és tanít bennünket. Ünnepi beszédében erre is emlékeztetett Szabó Péter. Paks polgármestere a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében köszöntötte a közönséget – köztük Süli Jánost, a választókerület országgyűlési képviselőjét –, nemzeti ünnepünk 175. évfordulója alkalmából. A város vezetője hozzátette, hogy ez a szél sok mindenre tanít.  – Generációk összefogására, gondolataink egybefűzésére, tiszteletre, értékeink, szabadságunk, nemzeti identitásunk megvédésére – húzta alá, majd hozzátette: – De tanít a felelősségre is. Mert minden forradalom a felelősség megnyilvánulása is, melyben azok fognak össze, akik nem hagyják veszni mindazt, ami emberi érték, méltóság, az élet igaz szépsége, egyszerű normalitása. Ma mindenki forradalmár, aki nem hagyja veszni értékeinket, megvédi gyermekeinket, aki nem hiszi el, hogy az élet tartó oszlopait az ember kénye-kedve szerint lehet kitépni, átformálni, felcserélni.

A nagy érdeklődés mellett zajlott bonyhádi városi ünnepségen Aradi András evangélikus esperes megkapta a Perczel-díjat, és díjazták azokat az ifjú tehetségeket is, akik példaként szolgálnak társaiknak. Több évtizedes lelkészi szolgálata és Bonyhád életében vállalt közéleti tevékenysége elismeréseként a város képviselő-testülete Aradi András evangélikus esperesnek adományozta idén a Perczel-díjat, amelyet a nemzeti ünnepen adott át számára Filóné Ferencz Ibolya polgármester. A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban tartott ünnepségen a kitüntetett úgy fogalmazott: „a lelkészi szolgálatban és az élet valamennyi területén az Úristen szeretetét, kegyelmét igyekszem megmutatni, és azt az alázatosságot, ami az Isten részéről az ember felé megnyilatkozik.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában