szekszárdi gázrobbanás

2021.01.19. 16:20

Visszatértek a robbanás után renovált otthonaikba

Szepesi László

Forrás: MW-archívum

Fotó: Mártonfai Dénes

A férfi néhány hónapja lakott gyönyörűen felújított lakásában. Délelőtt volt. Éppen ebédet főzött unokájának. Aztán láng csapott fel, egy hatalmas dörrenés, és a földön, romok között találta magát. 2019. október 9-én délelőtt robbant a gáz Szekszárdon, a Herman Ottó utcában. Falak repültek, az ablakok százai kitörtek, egy lépcsőház majdnem összeomlott, s a többiben is több tíz otthon lakhatatlanná vált.

Azóta eltelt tizenöt hónap. A lépcsőházat egy Magyarországon korábban ismeretlen eljárással újraépítették, az ajtók, ablakok mind helyükön vannak, s a lakók jó része visszaköltözött. A munka jól haladt a lehetőségekhez képest, mondja Molnár Tímea, az ottani lakások közös megbízottja. Van még tennivaló a közös részeken, ami pedig a lakásokat illeti, aki vissza akart költözni, annak már kész. Néhány családnak nem volt sürgős, ott még lesz munka, hat lakást majd a tavasszal fognak rendbe rakni.

A helyreállítás során a lakók kapcsolatban voltak a biztosítóval, minden munkára árajánlatot kellett kérni, azt a biztosítóval egyeztetni, csak így tudták a vállalkozókat kifizetni. Ez bizony nem egy alkalommal lassította a helyreállítást, volt árajánlat, amelyet nem egyszer meg kellett futtatni, de látszott, hogy a biztosítónál is azt szeretnék, hogy a robbanás nyomai gyorsan eltűnjenek.

Közben a koronavírus is okozott gondot, de összességében jól haladt a munka. Karácsonyra már megújult a bejárat, a lépcsőház is. Még a hátsó homlokzat helyreállítása van hátra, meg annak a lakásnak a helyrehozatala, amelyben a gáz robbant. Itt ugyanis a vizsgálat, amely az okot kideríti, még nem zárult le, s amíg nem tesznek pontot az ügy végére, a biztosító ennek a lakónak nem fizet.

Korábbi cikkeink a robbanásról, időrendben:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában