Visszatekintés

2021.12.20. 07:00

Óévbúcsú, sportsiker, járvány – ez történt 2021 januárjában

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2021 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül, így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. A sorozatot január hónappal indítjuk.

Szeri Árpád

Dr. Szűcs Mária (balról), dr. Horváth Kálmán és Molnár Márta, a Szivárvány Idősek Otthona intézményvezetője Fotó: Makovics Kornél

A január 2-án megjelenő lapszámában természetszerűleg kiemelt helyet kaptak az óév búcsúztatásával kapcsolatos írások. „Hello 2021 névvel köszönthették az újévet azok a Tolna megyei lakosok, akik a PixelTV-n keresztül kapcsolódtak az online szilveszterhez. A szilveszteri program három részét este tíz és hajnali egy óra között követhették a nézők, melyet a Béla király téri színpadról közvetítettek. Az este házigazdája Kindl Gábor szekszárdi filmes volt, aki (…) ezúttal online formában, egyfajta közösségi zenélésre hívta a város közismert személyeit.” 

Az újév első kisbabái közé tartozott az a szekszárdi kislány, aki éjfél után tizenöt perccel született. 

A január 4-i lapszám első oldalon tudatta, hogy „Jól indult a KSC éve”, a szekszárdi csapat ugyanis „végig szoros mérkőzésen 87-83-ra legyőzte a Ludovika-FCSM Csata együttesét.” 

Győzött az Atomerőmű KSC Szekszárd Fotó: M. K

A korábbi időszakokhoz hasonlóan most is sok kutya veszett el, annak ellenére, hogy „szilveszterkor a járványhelyzet miatt tilos volt tűzijátékozni és petárdázni, azonban a családi házak udvaráról így is nagyon sok durrogás hallatszott.” 

Fiáth Szilvia a menhelyen egy derék négylábúval Fotó: M. K.

A lap január 7-i száma közölte: „megérkezett Szekszárdra a koronavírus okozta járvány megszüntetését biztosító oltóanyag. A speciális hűtőládában hozott 975 adag Pfizer-BioNTech-vakcina fogadására, az oltások beadására már a két ünnep között megtették az előkészületeket – mondta dr. Németh Csaba, a Balassa János Kórház főigazgatója.” 

Január 7-én teljes terjedelmében égett – és sajnos teljesen leégett – egy százhúsz négyzetméteres lakóház, és annak tetőszerkezete a Bródy közben. A tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezetésével, nagy erőkkel oltották a lángokat, a helyszínre riasztották a szekszárdi, a bonyhádi, a paksi, a véméndi és a bajai hivatásos tűzoltókat is. Az alábbi galériában lehet végiglapozni fotóriporterünk, Mártonfai Dénes helyszínen készült készült.

Közben tovább tombolt a pandémia, s a kormány úgy döntött, hogy február elsejéig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, így maradt a távoktatás a középiskolákban. 

Az államtitkár jó példát mutatva közölte a január 16-i lapszámban, hogy beoltatja magát. „Potápi Árpád János tavaly novemberben átesett a koronavírus-fertőzésen. Átmeneti védettséget szerzett, ebből adódóan nem az elsők között fogja megkapni a védőoltást, hiszen néhány hónapig nem adathatja be a vakcinát. – Ám a számomra biztonságot jelentő időszak, úgy fél év eltelte után mindenképpen beoltatom magam – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője.” Hozzátette, hogy családjában is erre ösztönöz mindenkit.

Potápi Árpád János közölte, hogy beoltatja magát Fotó: M. K.

A járvány súlyos hatásairól ugyanezen lapszámban a szekszárdi étterem-tulajdonosok is beszéltek, akik remélték, hogy a pandémia végeztével a vendégek visszatérnek hozzájuk. 

Az Amaryllis étteremben Hajdú Tamás menüt porciózott Fotó: M. K.

Tolna megyében – olvasható a január 18-i lapszámban – megkezdődött a szociális otthonokban, idős otthonokban dolgozók és gondozottak oltása. Ez elsőként Bátaszéken, a Szivárvány idősek otthonában zajlott le.

Azért a fegyverek között nem hallgattak a múzsák, az akkor száz éve született Mészöly Miklós tiszteletére január 19-én Szekszárd a Mészöly Miklós egyesülettel közösen emlékévet indított. 

Koszorúzás Mészöly Miklós Bezerédj utcai szülőházánál Fotó: M. D.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában