Közjóért kitüntetés

2022.09.15. 14:00

Bajor Klára már nyugdíjas, de nem hagyta abba a munkát

Dr. Bajor Klára 1977-től nyugdíjazásáig a szekszárdi kórházban dolgozott, 24 éven keresztül osztályvezető főorvosként végezte hivatását, a bőrgyógyászatot. Munkáját a kórház Balassa-díjjal ismerte el, a várostól pedig 2018-ban megkapta a Tormay Károly kitüntető címet. Idén Szekszárd Város Napján a Közjóért kitüntető címet vehette át.

Mauthner Ilona

Dr. Bajor Klára a Közjóért kitüntető címet kapta, a Város Napján (Fotó: Kiss Albert)

Dr. Bajor Klára bőrgyógyász munkáját már többször is jutalmazták. Bár a doktornő már nyugdíjas, továbbra is rendel, várja a betegeket.

- Tolnán születtem ott jártam általános és középiskolába, 1977-ben az orvosi egyetem elvégzése után azonnal a szekszárdi kórház bőrgyógyászati osztályán kezdtem el dolgozni. Mindenképpen kisebb, könnyebb szakmát szerettem volna választani, hogy a családdal, a gyerekekkel is tudjak foglalkozni, mesélt a kezdetekről a doktornő.

- Férjem aki szülész nőgyógyász (dr. Winkler László főorvos) a sok ügyelet miatt kevésbé tudott részt venni a család életében. Talán az idősebbek emlékeznek még Fenyőházi főorvosnőre akinek az egyénisége, kedvessége, műveltsége és szakmai tudása inspirált és meghatározta a pályámat. Soha nem bántam meg, hogy ezt a területet választottam a gyógyításban, nagyon szeretem a bőrgyógyászatot. Munkánk változatos, a csecsemőktől az idősekig mindenki megfordul a rendelőben.

– Negyvenegy évig dolgoztam a megyei kórházban, ebből 24 évig osztályvezető főorvosként. Két év kitérővel, mert egész fiatalon 1984-85-ben államközi szerződés alapján Algériában éltünk a férjemmel és dolgoztunk. Megismertük az arab világot és kultúrát és megtanultuk a francia nyelvet. 

 – Magamról csak annyit, 45 éve Szekszárdon élek, nagyon sok embert ismerek a bőrgyógyászati rendelőből de a vöröskereszt révén és a kulturális életből is, harminc évig hegedültem a szekszárdi kamarazenekarban. A  munka és a család összeegyeztethető volt az életemben, ebben szüleim, férjem és apósom sokat segítettek. Két fiam nagyon jó tanuló volt, a garays diákévek után könnyen elvégezték az egyetemet. Jelenleg a négy iskolás korú unokánkkal Budapesten élnek. Külön ünnep számunkra, amikor a gyerekek, unokák, a különböző családi és helyi rendezvényekre hazajönnek Szekszárdra. Szeretnék minél több időt az unokákkal tölteni, hiszen, ha megnőnek, felnőnek, erre már kevesebb alkalmunk lesz. 

A munka mellett sportra is jut idő

Dr. Bajor Klára négy éve ment nyugdíjba, de a a munkát nem hagyta abba, rendel Szekszárdon, Pakson és Tolnán. Elmondása szerint, követi a szakirodalmat, tagja a magyar és az európai bőrgyógyász társaságnak. Az elmúlt héten volt Milánóban az európai bőrgyógyász társaság évi nagygyűlésén. Szabadidejében sokat olvas, nyugdíjasként elkezdett rendszeresen mozogni, heti háromszor személyi edző segítségével edzőterembe jár. Próbálja szinten tartani az angol, a francia, a német nyelvtudását is. Sokat sétál a Szekszárd környéki dombokon a barátaikkal. Zenét hallgat, ismét jár a kamarazenekarba. Ellátja a háztartást, imád a férjével együtt utazni. Ahogy a doktornő fogalmazott: program van bőven csak egészség és erő legyen egész családomnak.

Ünnepi közgyűlésen vehették át az elismerést

Mint azt megírtuk, Szekszárd Város Napja alkalmából az idén is ünnepi közgyűlésen adták át a város elismerő díjait az arra érdemeseknek. Az idén dr. Dobos Gyula vehette át a díszpolgári címet, a vele készített cikket ide kattintva, míg a Pro Urbe Emlékplakettel elismert Nagy Janka Teodórával készült interjút ide kattintva olvashatja. A Hirling Ádám díjas Tamási Annáról szóló írásunkat itt, a Triebler Irma kitüntető címmel elismert Rottenbacher Ádámmal készített cikkünket itt, míg a Közjóért díjas Pecze Istvánnal készült írásunkat itt találja

Ugyancsak megírtuk, az érdeklődőket kulturális kísérőprogramokkal is várták a város napja alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában