Női futsal Európa-bajnokság

2023.03.16. 19:10

„A csapategységben rejlik a magyar válogatott ereje” – Varga Adél

A hazai pálya előnyében és a magyar szurkolók buzdításában bízik Varga Adél, aki csapatkapitányként vezetheti ki a válogatottat a pályára a péntektől vasárnapig tartó debreceni Európa-bajnokságon. A lapunknak adott interjúban azt mondta, az egységben rejlik az erejük, ha csapatként küzdenek, szép eredményt érhetnek el.

Berg Sándor

Varga Adél szerint kevés hibával kell játszaniuk Ukrajna ellen, ha döntőbe akarnak jutni

Forrás: MLSZ

Fotó:

– Azt olvastam, hogy sérüléssel bajlódott az elmúlt hetekben. Rendben van már?
– Combizomhúzódásom volt, amit pihentetés helyett tovább terheltem, így nagyobb lett a gond. A kezelések viszont hatottak, így már csak az Európa-bajnokságra kell koncentrálnom – válaszolta lapunknak a kajdacsi Varga Adél, a magyar női futsalválogatott csapatkapitánya.

– A válogatott is készen áll a kontinenstornára?
– Az edzőtáborokban elvégeztük azt a munkát, amit a szakmai stáb tervezett. Játszottunk felkészülési mérkőzéseket, több összetartásunk is volt, bízom abban, hogy ezek hozzásegítenek minket egy sikeres Eb-szerepléshez. Ha olyan teljesítményt nyújtunk, olyan lesz a hozzáállásunk, mint amilyen a brnói selejtezőtornán volt, akkor egy csapatként képesek leszünk jó teljesítményt elérni.

– Egymást követő második négyes döntőn szerepelnek. Ez a mostani miben lesz más, mint a tavalyi portugáliai volt?
– Már eleve azért más, mert egyenes ágon jutottunk ki, ami csodálatos érzés volt. Az ellenfeleink valószínűleg nem lettek gyengébbek, de mi is egy évvel rutinosabbak lettünk. A keret a tavalyihoz képest picit változott, így lesznek nagy hiányzók, de a csapat magja ugyanaz. A mi erősségünk abban rejlik, hogy mennyire tudunk egy csapatként működni. Ez Csehországban nagyon jól sült el, remélem, most sem lesz másképpen. A másik pedig a hazai rendezés joga, aminek mindenkire pozitívan kell hatnia a csapatra és nem teherként megélni. Hatalmas lehetőség nekünk, hogy a szeretteink és magyar közönség előtt játszhatunk, ez hatalmas doppingot jelent majd.

Három vármegyei a válogatottban
A tizennégy fős Európa-bajnoki keretből tizenketten részt vettek a tavalyi, portugáliai Európa-bajnokságon is – ahol a házigazdától elveszített 6–0-s elődöntő után a bronzmeccsen 2–1-re alulmaradt Ukrajával szemben a magyar válogatott –, ilyen többek között a kajdacsi Varga Adél, valamint a szintén tolnai nevelésű Fábián Rebeka és Folk Zsuzsanna.
A magyar válogatott kerete. Kapusok: Hargas Annamária (TFSE-Bestrong), Torma Lilla (DEAC). Mezőnyjátékosok: Fábián Rebeka (Budaörs Futsal), Folk Zsuzsanna (TFSE-Bestrong), Fülöp Diána (DEAC), Gruber Brigitta (TFSE-Bestrong), Horváth Viktória (DEAC), Koch Fruzsina (Budaörs Futsal), Kota Gabriella (TFSE-Bestrong), Krascsenics Petra (2F-BAU Tolna-Mözs), Szalkai Kitti (2F-BAU Tolna-Mözs), Tóth Nóra (DEAC), Üveges Katalin (DEAC), Varga Adél (TFSE-Bestrong). 

– Az elődöntőben azzal az Ukrajnával találkoznak, melytől a tavalyi bronzmérkőzésen 2–1-re kikaptak. Itt a lehetőség a visszavágásra!
– Ahogy említettem, ellenfeleink, így az ukránok sem gyengültek. Már csak azért is gondolom így, hiszen egy volt csapattársam, aki egy eléggé meghatározó, gólerős és gyors játékos, Anna Shulha felépült és újra kerettag. Kemény mérkőzésre számítok ellenük, nagyon fontos lesz, hogy jól kezdjük a mérkőzést és az első perctől kezdve tökéletesen tudjunk koncentrálni. Kevés hibával kell játszanunk, mert ellenfelünk jól ki tudja használni, ha egy pillanatra is elbizonytalanodunk. Rutinos játékosok alkotják a keretüket, akik képesek a váratlan húzásokra. Ezekre oda kell figyelnünk, és akkor nem érhet baj bennünket.

– A másik ágon a címvédő Spanyolország a tavaly júliusban döntőt játszó Portugáliával mérkőzik. Melyik válogatottal játszana szívesebben döntőt?
–  Nem szaladnék ennyire előre, előbb túl kell jutnunk az ukránokon. De ha már rákérdezett, talán a spanyolokkal, mert a portugálokkal mostanában sokat találkoztunk. De bárhogy is legyen, bármelyik csapat is jöjjön ellenfélként, mindenképpen hatalmas és felejthetetlen élmény lesz részt venni újfent ezen a tornán, mégiscsak Európa négy legjobb csapata találkozik Debrecenben.

Csúcsrangadóval kezdődik a debreceni négyes döntő
Ez lesz a harmadik női Európa-bajnokság, de eddig csak a spanyolnak sikerült csúcsra érnie (2019, 2022). A portugáloknak két ezüst-, az oroszoknak és az ukránoknak egy-egy bronzérmük van. Ma 16 órakor Spanyolország–Portugália elődöntőt rendeznek a debreceni Főnix Arénában, a Magyarország–Ukrajna találkozót 19.30 órakor játsszák (M4 Sport). A helyosztókat vasárnap 17 és 20 órakor tartják.

 

Ezt olvasta már?

Frank Tamás: „igyekeztünk tovább erősíteni a csapategységet”
Három vármegyei játékos is tagja a magyar válogatott Európa-bajnoki keretének
Ha már így alakult a sorsolás, a döntőbe jutnának Fábián Rebekáék
A női szakág sorsa is múlott az Európa-bajnoki selejtezőn
Egy pillanatig sem gondolták, hogy nem jutnak ki az Európa-bajnokságra
A csehek elleni győzelemmel kijutottak az Eb-re Varga Adélék

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!