Lego, könyv vagy lapostévé a karácsonyi sláger

A tapasztalatok szerint a karácsony előtti vásárlási kedv november első napjaiban mindig elkezd fokozódni, majd az ünnepig folyamatosan erősödik. Akadnak, aki már vásárolnak is, mások pedig a felhozatalt veszik szemügyre.

Ajándék bármi lehet, aminek a megajándékozott örül: könyv, ruha, de akár újság előfizetés is (Fotó: Mártonfai Dénes)

Aki azt hiszi, hogy csupán azért, mert az üzletek polcai roskadoznak a lehetséges ajándékok terhe alatt, mindenki ráér az utolsó pillanatban vásárolni, az nagyon téved. Két okból is. Egyrészt, mert álmainknak gyakran a pénztárcánk szab határt, másrészt mert bizony már van olyan tévéreklámos játék, melyből máris átmeneti hiány lépett fel. (Egészen pontosan egy apró plüssállatka házáról van szó.) A kirakatokat vagy már feldíszítették a hétvégén kezdődő adventi időszakra vagy ezekben a napokban teszik ezt meg a boltok munkatársai. A potenciális vásárlók között többen már komolyan foglalkoznak a karácsonnyal.

– Unokáink már leadták „rendelésüket” a Jézuskának – árulta el egy férfi. – No, nem aprózták el. Máté egy különleges legókészletet szeretne, míg Janka egy újfajta, lányos-lovas játékot. A pénteki napot éppen arra szántuk, hogy felmérjük a terepet. A házaspár nem tagadta, hogy gyermekeik már őket is megkérdezték, hogy mivel kedveskedhetnének nekik a szeretet ünnepén. – A kávéfőzőnk már kicsit viseletes, az elmúlt évek alatt elhasználódott, így vélhetően azt fogunk kérni. Persze előbb átnéztük a kínálatot, mert nem a mi ajándékunk az elsődleges. Szerencsére vannak minőségi és megfizethető készülékek.

Egy divatcikkeket kínáló butik tulajdonosa elmondta: vásárlói többsége előre gondolkodik, és nem egy havi fizetésből oldja meg az ajándékok beszerzését. – Extrémnek tűnhet, de van, aki a januári leértékeléskor vásárol decemberre. Ez ritka, ugyanakkor nem bolondság, hiszen tél közepétől a meleg holmik árát szállítjuk le, a következő karácsonykor ezek pont aktuálisak. Feltéve persze, ha az ember nem követi percre pontosan a divatot – ecsetelte. Azt is hozzátette: érdemes akár szeptemberben elkezdeni a vásárlást az ünnepekre, hiszen így több hónapra elosztva, kevésbé megterhelő a költekezés.

Szaloncukor olcsón, drágán és otthon készítve

A szaloncukrok közül a dobozba csomagolt, jó minőségű édességet 2000 forint feletti áron vehetjük meg, ezek súlya nem éri el a fél kilót. Megfigyelhető az utóbbi időszakban, hogy többen nem a mennyiségre, inkább a minőségre hajtanak, és most már olyan termékek is megjelentek az üzletekben, melyek hazai manufaktúrákban készülnek. Akinek nagyon is számít az ár, természetesen olcsóbban is beszerezhetik a karácsonyfára valót, lédig szaloncukrot akár kilónkénti 800 forintos áron is vehetünk.
Aki maga készítené az édességet, íme egy egyszerű recept. Hozzávalók: 10 dkg darált dió, 15 dkg házi baracklekvár, 3 evőkanál porcukor, 7 dkg darált kukoricapehely. a bevonáshoz: 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál tejszín. Elkészítés: Összekeverjük a diót a lekvárral, hozzáadjuk a darált kukoricapelyhet. Kis hengereket formázunk a masszából, és pár percre mélyhűtőbe tesszük. Felolvasztjuk gőz felett az étcsokoládét, hozzáadjuk a 2 evőkanál tejszínt, majd a megformázott szaloncukrot bevonjuk a csokoládéval. Ezután hűtőbe tesszük dermedni, és máris fogyaszthatjuk.

Klasszikus ajándék a műszaki cikk

Egy felmérés szerint a megkérdezett internetezők idén átlagosan 5 embernek terveznek ajándékot vásárolni, közülük is a többség a szűk család részére. A tavalyi évhez képest idén az ajándékokra szánt teljes összeg ajándékozónkként várhatóan 10 százalékkal lesz magasabb, azaz 30.500 forint. A legközelebbi családtagok (gyerekek, szülők, testvérek) ajándékaira szánt fejenkénti összeg meghaladhatja a 6 ezer forintot. A legkevesebbet a munkatársakra szánják az internetezők, itt az ajándék átlagos értéke 2500 Ft körül alakul.
Bár karácsonykor évről évre felbukkannak a csak az adott évre jellemző slágertermékek, a teljes internetező lakosság körében idén is a „klasszikusnak számító” ruházati cikkek, könyvek, szépségápolási termékek, kozmetikumok, valamint a játékok jelentik az elsődleges ajándékötletet. A közvetlen családtagoknak gyakran szánunk szórakoztató és egyéb elektronikai, valamint a lakásfelszerelési, barkács cikket. E termékkörök vásárlása még a tág család megajándékozását tervezők körében is megfigyelhető, azonban a családi kapocs gyengülésével már többnyire a kisebb értékben is megvásárolható tárgyak, azaz a könyv és egyéb szépségápolási termékek lesznek a favoritok.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Darázstámadás miatt került kórházba egy decsi család
2
Nagy károkat okozott a mai felhőszakadás a megyében
3
Pataki Rita diplomát szerzett Cambridge világhírű egyetemén
4
Őrizetbe vették a rendőrök a halálos baleset okozóját
5
Halálos baleset Fácánkert közelében
Méltatás
Az EYOF az utánpótlás idei legfontosabb eseménye
Pályázat / 8 perce
55 milliárd forinttal támogatja a Miniszterelnökség a tejtermelőket
A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent tejágazati pályázatra olyan sok igénylés érkezett, hogy a tárca megemelte a források összegét.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS KÁSLER ANDRÁSNÉ sz. Sebestyén Lídia halálának 15. évfordulójára "Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. A halál nem jelent feledést, és véget, amíg élnek azok, akik szerettek téged." Szeretteid
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOVASI IMRÉNÉ sz. Szakály Ilona faddi lakos 71 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a faddi temetőben. Kérjük, kegyeletüket csak egy szál virággal fejezzék ki. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Köszönetet mondok a bátaszéki Szivárvány Idősek Otthona vezetőségének és minden dolgozójának édesanyám HENÉZI MIHÁLYNÉ odaadó, gondos ápolásáért. Leánya Mendrei Lászlóné
Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk SCHMIDT JÓZSEF Állami Biztosító korábbi dolgozója 2017. július 21-én, életének 80. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. augusztus 4-én, pénteken 11 órakor a szekszárdi alsóvárosi temetőben lesz. Végakaratának megfelelően kérjük, hogy egy szál virággal búcsúztassuk. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Drága emléke szívünkben él!
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, Fáradt tested megpihenni tért. Nyugodj csendesen, legyen békés álmod, találj odafenn örök boldogságot." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy VARGA PÁL nyugalmazott vájár 78 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Szeretett halottunk hamvainak végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. Lelki üdvéért gyászmise 2017. július 31-én, hétfőn reggel 7 órakor lesz a bonyhádi Közösségi Házban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MEGGYESI ISTVÁN szekszárdi lakos volt TOTÉV dolgozó 72 éves korában csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2017. augusztus 1-jén, kedden 13 órakor lesz a szekszárdi újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
tánc / 45 perce
Arany minősítést szerzett a németkéri tánccsoport
Vida Tünde
Felújítás / 2 órája
Megtámasztották az egri minaretet
ott vagyunk / 11 órája
Döntőben a férfi pólósok!
vizes vb – úszás / 12 órája
Eredmények a csütörtöki úszóknál
Szerencsejáték / 13 órája
A kaparós sorsjegyek virágzását éljük
Hanol Erzsébet
megvan a második / 13 órája
Hosszú bronzérmet szerzett