Szinte bármilyen étel okozhat allergiás reakciót

Az egyre gyakrabban előforduló ételallergia elsősorban csecsemő- illetve kisgyermekkorban alakul ki. Az egy és három év közötti gyerekek 8–10 százalékát érinti a betegség, míg a felnőttek körében 1–2 százalékos a gyakorisága.

Allergiás tüneteket szinte bármilyen étel kiválthat, de a gyermekkori ételallergia leggyakoribb oka a tehéntej és a tojás – tudtuk meg dr. Barna Györgyi gyermekorvostól. Előfordul, hogy nem is az étel maga, hanem az emésztés során keletkező vegyületek váltanak ki allergiás reakciót. Az immunrendszer tévesen veszélyes anyagként azonosítja az élelmiszer valamely összetevőjét, és elkezd ellenanyagot termelni. A tünetek röviddel az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de előfordul, hogy csak pár óra múlva.

A tej finom és nagyon egészséges, de sajnos elég gyakori a fogyasztását gátló ételallergia vagy tejcukor-érzékenység (Fotó: MW)

Változékonyságuk nagyban megnehezíti a felismerést. Először a szájüregben enyhe bizsergés, viszketés, vagy duzzanat jelentkezhet. Amikor a kiváltó anyag felszívódik, egyéb panaszok is felléphetnek: többek között hasmenés, székrekedés, puffadás, görcsös fájdalmak.

Ekcémák alakulhatnak ki a bőrön, a légutakon, az emésztőszervekben, a szénanátha is figyelmeztető jel lehet. Súlyos esetben akár életveszélyes reakciók is előfordulhatnak.

A mai kor betegsége a lisztérzékenység, amely a közhiedelemmel ellentétben élethosszig tartó állapot, élethosszig tartó diétát jelent. Ugyanakkor számos élelmiszer válthat ki allergiás reakciót.

Így például a tej mellett a hal, a szója, a mogyoró, a dió, a kakaó, vagy a búza. A gyümölcsök közül elsősorban az eper, az őszibarack és a dinnye, a zöldségek sorában pedig a sárgarépa, a paradicsom, a zeller, valamint az uborka gyakori allergén. A fűszerek is okozhatnak különböző problémákat: többek között a kömény, a mustár és a bors is.

Az ételek nagy részénél a főzés semlegesíti az ellenreakciót kiváltó anyagokat, de ez alól is vannak kivételek.

A megelőzésében nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő – rostban gazdag, összetett szénhidrátokat, zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó – táplálkozás. A diagnózis miatt érdemes étel-tünet napló vezetni. Ezen kívül ki tudják mutatni a betegséget bőrpróbákkal, vérvizsgálattal és provokációs tesztekkel is.

Allergia és érzékenység

A tejfehérje-allergiát gyakran összekeverik a tejcukor-érzékenységgel. A panaszok is hasonlóak: tejivás után jelentkező hasfájás, hasmenés, hányás. A tejallergia kialakulásának esélyét fokozza, ha a baba már egy éves kor előtt tehéntejet kap, de a betegség örökölhető is. A tejcukor-érzékenység viszont nem allergiás reakció: ebben az esetben hiányzik a szervezetből a tejfehérjét lebontó enzim. Az érzékenység nem állandó, lehet időszakos jelenség is.

 

Kommentek

Legolvasottabb

1
Darázstámadás miatt került kórházba egy decsi család
2
Nagy károkat okozott a mai felhőszakadás a megyében
3
Pataki Rita diplomát szerzett Cambridge világhírű egyetemén
4
Őrizetbe vették a rendőrök a halálos baleset okozóját
5
Halálos baleset Fácánkert közelében
kitüntetés
FINA-díjat kaptak a vizes vb szervezői
felvételi / 4 órája
Óvodapedagógus szakra kellett a legtöbb pont a PTE-KPVK-n
Szerda este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat. Idén közel 106 ezren jelentkeztek egyetemre, főiskolára.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DECHANT ISTVÁN 77 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 31-én, hétfőn 13 órakor lesz a bonyhádi katolikus temetőben. A gyászoló család
Fájdalomtól megtört szívvel értesítjük mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH TIBOR ISTVÁN önkormányzati képviselő, kántor a Paksi Atomerőmű dolgozója tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2017. július 29-én (szombaton) 16 órakor lesz a kajdacsi temetőben. Előtte 14.30 órakor gyászmise a római katolikus templomban. Az elhunytat Kajdacs Község Önkormányzata saját halottjának tekinti. A gyászoló család és Kajdacs Község Önkormányzata
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy WEISSENBURGER REGINA szül. Bíró Regina szekszárdi (volt zombai) lakos 81. évében súlyos betegségben elhunyt. Temetése Zombán 2017. július 29-én, szombaton 10.30 órakor lesz. Szentmise a temetés után lesz. Egyben megköszönjük mindenkinek, aki segítségünkre volt, és azoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS TIBAY LAJOSNÉ sz. Tolnai Rózsa 1955.06.24.-2016.07.27. halálának 1 éves évfordulóján Terveid nem teljesülhettek, unokáidnak, lányaidnak, vejeidnek, férjednek, édesanyádnak minden fájóan más lett.
Felvételi / 4 órája
Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat
Betörések / 7 órája
Megszaporodtak a betörések Szekszárdon
Ihárosi Ibolya
vizes vb – úszás / 7 órája
Egy érem jutott a magyar úszóknak szerdán
U19-es kosár vb / 8 órája
Nem jutott a nyolc közé U19-es válogatottunk
TEOL
Kasszasiker / 8 órája
Megvan, hogy mikor támad újra Wonder Woman!
özönvíz / 9 órája
Árvíz sújt több németországi települést, egy ember eltűnt